- Het seizoen voor de aangifte van de inkomstenbelasting is sinds 1 maart van start gegaan.
- Business Insider belicht in een serie over aftrekposten hoe je slim kunt besparen bij de belastingaangifte 2021.
- Een een handige samenvatting lichten we de 15 meest interessant aftrekposten eruit.
- Lees ook: Belastingaangifte 2021: hier moet je op letten als je bitcoin of andere cryptomunten bezit
Het leven wordt steeds duurder. Dat maakt het nog extra interessant om bij je belastingaangifte voor 2021 te kijken of er nog kosten zijn die je kunt aftrekken van je inkomen.
In een uitgebreide serie heeft Business Insider de afgelopen weken tientallen aftrekposten uitgelicht. Hierbij hebben we onder meer gekeken naar de zorgkosten, de belasting op spaargeld en beleggingen in box 3, reiskosten voor werknemers, studiekosten en de eigen woning.
Speciaal voor lezers van Business Insider Premium zetten de 15 meest interessante op een rij.
1. Eigen woning: hypotheekrente
Voor woningbezitters vormt de hypotheekrente een belangrijke aftrekpost.
Val je in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting (met een inkomen boven 68.507 euro euro), dan mag je de hypotheekrente helaas niet aftrekken tegen het gebruikelijke belastingtarief (49,5 procent), maar tegen 43 procent.
2. Eigen woning: overige kosten bij aankoop huis
Je mag ook alle kosten aftrekken die je hebt gemaakt om die lening te verkrijgen, zoals:
• Kosten voor hypotheekadvies
• Taxatiekosten die nodig zijn om de lening te krijgen
• notariskosten voor de hypotheekakte
• afsluitprovisie
• kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot
• bouwrente en
• de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Niet aftrekbaar zijn de notariskosten voor de koopakte, courtage voor de aankoopmakelaar, advieskosten voor verzekeringen, overdrachtsbelasting en premies voor je opstalverzekering en kapitaalverzekering eigen woning.
Ook de kosten voor onderhoud of een verbouwing mag je helaas niet aftrekken, maar de rente over een lening die je hiervoor afsluit wèl.
3. Eigen woning: boeterente en overige kosten bij oversluiten of rentemiddeling
Heeft je hypotheekverstrekker een boeterente bij jou in rekening gebracht, omdat je een groot bedrag vervroegd hebt afgelost, de hypotheek hebt afgesloten of hebt besloten tot rentemiddeling, dan mag je deze in de meeste gevallen als aftrekpost opvoeren.
Verhoog je de hypotheek om de boeterente te financieren, dan mag je de boeterente eenmalig aftrekken, maar de hypotheekrente over de verhoging níet.
Je mag daarnaast alle kosten aftrekken die je hebt gemaakt om de hypotheek over te sluiten of aan te passen, zoals taxatie-, notaris- en advieskosten.
Benieuwd welke kosten je als huizenbezitter mag aftrekken? Lees het in dit artikel.
4. Studiekosten
Volg je een studie of cursus voor je werk of een toekomstig beroep, dan mag je zaken als lesgeld en verplichte leermiddelen, zoals studieboeken en gereedschap, aftrekken.
De eisen van de fiscus zijn wel streng. De kosten voor de aanschaf van een computer, tablet, printer en een internetabonnement zijn helaas niet aftrekbaar, evenals reiskosten, studiereizen, excursies, hotelovernachtingen, de inrichting van je studeerkamer, drankjes en diners.
Verder geldt er een drempel van 250 euro per persoon: alle kosten hierboven zijn aftrekbaar.
Dit is wel het laatste jaar waarin je nog studiekosten als aftrekpost mag opvoeren. Want deze maand is er een andere regeling voor in de plaats gekomen: het zogeheten STAP-budget. Dit is een individueel leer- en ontwikkelingsbudget dat werknemers kunnen aanvragen als ze een opleiding willen volgen.
Wil je weten welke studiekosten je in mindering mag brengen op je inkomen? Dat kun je opzoeken in dit artikel.
5. Schulden
Over je beleggingen, spaargeld en eventueel vakantiehuis betaal je vermogensbelasting (box 3) als je vermogen uitkomt boven de vrijstelling van 50.000 euro.
Van dit vermogen mag je eventuele schulden aftrekken. Dit kan van alles zijn, zoals:
• een lening voor een auto
• roodstand bij de bank
• toeslagen die je moet terugbetalen
• schuld voor de financiering van een vakantiehuis
• een bedrag van het persoonsgebonden budget dat je moet terugbetalen
• erfbelasting die je nog verschuldigd bent of
• een schuld door een schenking op papier.
Ook studieschulden mag je aftrekken van je vermogen in box 3, behalve als de schuld nog kan worden omgezet in een gift. De rente over een studieschuld is helaas niet aftrekbaar onder het kopje ‘studiekosten’ in box 1.
Belastingschulden zijn vaak niet aftrekbaar, met uitzondering van verschuldigde erfbelasting. Ook ondernemingsschulden vallen er buiten.
Voor schulden geldt wel een drempel van 3.200 euro (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt). Heb je weinig schulden, dan vis je dus achter het net.
6. Groene beleggingen
Beleg je in een groenfonds (een door de fiscus erkend fonds dat deelneemt in projecten voor milieubescherming)? Dan krijg je op twee fronten extra belastingvoordeel:
• Aparte vrijstelling voor de vermogensbelasting van 60.429 euro (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt).
• Korting op de inkomstenbelasting van 0,7 procent over het saldo op deze groenrekening tot 60.429 euro (of het dubbele bij fiscaal partnerschap).
In dit overzicht op de website van de Belastingdienst kun je zien welke groenfondsen hiervoor in aanmerking komen.
Meer informatie over je spaargeld, beleggingen en schulden in box 3 (vermogensbelasting), vind je in dit artikel.
7. Ziektekosten
De aftrekmogelijkheden voor ziektekosten zijn behoorlijk beperkt. Ben je gezond, maak je weinig zorgkosten en heb je een bovenmodaal inkomen, dan is het de vraag of je deze aftrekpost kunt gebruiken.
Je mag alleen de kosten aftrekken waarvoor je geen vergoeding krijgt via bijvoorbeeld je zorgverzekering of bijzondere bijstand. Ook de zorgpremie en het eigen risico zijn niet aftrekbaar.
Wel aftrekbaar zijn bijvoorbeeld:
- Bezoekjes aan de tandarts, mondhygiënist, logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut of homeopaat waarvoor je niet aanvullend bent verzekerd.
- Voorgeschreven medicijnen die jij zelf hebt betaald.
- Een voorgeschreven dieet (vast bedrag).
- Reiskosten.
- Sommige hulpmiddelen, zoals een gehoorapparaat en steunzolen.
- Zorgrobot
Voor ziektekosten geldt verder een forse inkomensafhankelijke drempel. Voor een inkomen van 40.000 euro bijvoorbeeld is dat 660 euro. Alleen de kosten die daar bovenuit komen zijn aftrekbaar.
Ben je benieuwd of je ziektekosten mag aftrekken en hoe de regels zijn? Check dan dit artikel.
8. Alimentatie
Betaalde kinderalimentatie is niet aftrekbaar.
Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen wel, maar wel tegen maximaal 43 procent. In sommige situaties is ook een afkoopsom van alimentatie aan je ex-partner aftrekbaar. Ook eventueel opgegeven eigenwoningforfait is mag je tijdelijk in aftrek brengen als alimentatie.
Ben je de ontvangende partij, dan mag je alle kosten aftrekken die je hebt gemaakt om de alimentatie of afkoopsom te krijgen (of te houden). Dit gaat niet alleen om het honorarium van de advocaat, maar ook om eventuele incassokosten, telefoonkosten en postzegels. Wel moet je de ontvangen alimentatie opgeven als inkomen.
9. Giften aan goede doelen
Donaties zijn fiscaal aftrekbaar, mits het goede doel door de Belastingdienst officieel is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Er geldt wel een drempel: de giften moeten bij elkaar opgeteld hoger zijn dan 1 procent van je drempelinkomen, met een minimum van 60 euro. Elke euro daarboven mag je aftrekken. De aftrek is begrensd op 10 procent van je drempelinkomen.
Van een drempel of maximum is geen sprake als je een periodieke gift doet. Je legt dan vast dat je minimaal vijf jaar doneert.
Voor giften aan een culturele ANBI mag je de gift met 25 procent verhogen, met een maximum van 1.250 euro per jaar.
Net als bij partneralimentatie en de hypotheekrente is deze aftrek gemaximeerd op 43 procent.
Meer informatie over alimentatie, giften en andere familiezaken, zoals kinderopvang, vind je in dit uitgebreide overzichtsartikel.
10. Reiskosten voor je werk
Ga je met je eigen auto of de fiets naar je werk, dan heb je geen recht op reisaftrek. Wel mag je baas maximaal 19 eurocent per kilometer onbelast vergoeden.
Reis je met het openbaar vervoer, dan mag je hiervoor onder voorwaarden een vast bedrag aftrekken. De hoogte hiervan hangt af van de afstand die je moet overbruggen en de reisfrequentie. Het is maximaal 2.185 euro. De tabel met de bedragen vind je hier.
Woon je binnen een straal van tien kilometer van je werk, dan heb je helaas geen recht op aftrek.
Reed je vorig jaar in een auto van de zaak, dan moet je een fictief bedrag bij je salaris optellen (bijtelling), tenzij je er minder dan 500 kilometer privé mee hebt gereden.
Meer informatie over reiskosten, een leaseauto en interessante belastingkortingen voor werknemers vind je in dit artikel.
11. Ondernemers: investeringen
Voor ondernemers vormt de ondernemersaftrek, waaronder de zelfstandigenaftrek, een belangrijke aftrekpost. Kleine ondernemers kunnen daarnaast profiteren van de MKB-winstvrijstelling. In beide gevallen is de aftrek wel gemaximeerd op 43 procent.
Voor sommige aftrekposten geldt als eis dat je vorig jaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf moet hebben besteed (het zogeheten urencriterium). Maar vanwege de coronacrisis is die eis versoepeld.
Ook voor investeringen in bedrijfsmiddelen zijn er veel aftrekmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze is bedoeld voor ondernemers die vorig jaar in totaal tussen de 2.400 en 328.721 euro hebben geïnvesteerd. Hiervoor komen alleen bedrijfsmiddelen die goedkoper zijn dan 450 euro in aanmerking.
Voor investeringen in energiebesparende en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen gelden extra regelingen.
12. Ondernemers: verzekeringen, vakliteratuur en werkkleding
Andere kosten mag je aftrekken voor zover deze voor zakelijk gebruik zijn. Denk bijvoorbeeld aan briefpapier met het logo van je bedrijf, verzekeringspremies, reiskosten, abonnementen op vakliteratuur en het bonnetje voor de aanschaf van een printer.
Voor dure aankopen (vanaf 450 euro) of aankopen die langer dan één jaar meegaan, zoals een bureau of een auto, moet je de kosten gespreid over meerdere jaren aftrekken.
Werkkleding mag je alleen aftrekken als deze zich uitsluitend voor je bedrijf leent, zoals een uniform of overall. Kun je de kleding ook buiten je werk dragen (zoals een maatpak), dan moet er een groot bedrijfslogo (minimaal 70cm2) op staan.
Kosten voor persoonlijke verzorging, zoals een bezoekje aan de kapper, zijn helaas niet aftrekbaar.
De regels voor de aftrekbaarheid van de kosten van een kantoor aan huis zijn zo streng dat de meeste ondernemers hiermee achter het net vissen.
13. Ondernemers: belkosten
Zakelijke gesprekskosten zijn volledig aftrekbaar. Een telefoonabonnement niet, tenzij de aansluiting zich in jouw kantoorruimte bevindt.
Heb je een smartphone met abonnement die je zowel zakelijk als privé gebruikt, dan mag je de abonnementskosten naar rato aftrekken.
14. Diners en zakenlunches
Voor de kosten voor zakenlunches en -diners (inclusief fooien), een bezoek aan een congres of seminar en relatiegeschenken geldt een hoge drempel van maar liefst 4.700 euro: alleen de kosten daarboven zijn volledig aftrekbaar.
Zit je onder deze drempel, dan mag je een deel van de kosten af te trekken:
- 80 procent van de kosten (als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting) of
- 73,5 procent (voor ondernemers voor de vennootschapsbelasting).
Houd er rekening mee dat voor aangifte omzetbelasting soms andere regels gelden. Zo mag je de btw over een zakenlunch of kop koffie in een café niet aftrekken als voorbelasting in je btw-aangifte, maar wel voor de inkomstenbelasting.
Een overzicht van aftrekposten voor ondernemers vind je in dit artikel.
15. Auto van de zaak
Gebruik je als ondernemer de auto voor zakelijke ritten? Dan hangt het er voor de fiscus vanaf of de auto geldt als bedrijfs- of privévermogen.
Geldt je auto als privévermogen, dan mag je voor elke zakelijke rit 19 cent per kilometer aftrekken.
Rijd je in een auto van je bedrijf, dan mag je de autokosten aftrekken van de winst. Denk hierbij niet alleen aan de brandstofkosten, maar ook aan de verzekeringspremie, parkeerkosten, motorrijtuigenbelasting, onderhouds- en reparatiekosten en zelfs het bonnetje voor de wasstraat.
Gebruik je de auto ook voor privéritten, dan heb je wel te maken met een bijtelling, tenzij je vorig jaar minder dan 500 privékilometers hebt afgelegd.
Ook voor de omzetbelasting is van belang of je de auto rekent tot je bedrijfs- of privévermogen. De keuze 'zakelijk' of 'privé' mag voor de inkomsten- en omzetbelasting wel verschillen.
Benieuwd welke kosten je als ondernemer mag aftrekken voor de auto van de zaak? Dat vind je terug in dit artikel.